
Bootstrap Nedir Kullanım alanları nelerdir?; web sitelerini bütün ekran çözünürlüklerine duyarlı bir hâle getirmek için kullanılan bir framework çeşidi. Yani Bootstrap sayesinde, internet sitelerinin bilgisayar, notebook, tablet, telefon gibi her cihazda sorunsuz görüntülenmesi mümkün oluyor.
Açık kaynak kodlu, bu nedenle ücretsiz bir framework çeşidi olan Bootstrap, içinde; butonlar, etiketler, tablolar, navigasyonlar ve açılır menüler barındırıyor. Böylelikle tasarımların responsive hâle gelmesini, bütün ekran boyutlarına göre otomatik ayarlanmasını sağlıyor. Bu da ziyaretçilere verimli bir kullanıcı deneyimi sunuyor.
Bootstrap, içerisindeki CSS kodları yardımıyla hazır objelere ve elementlere istediğiniz gibi müdahale etme imkânı tanıyor. Öteki framework türlerinden farklı olarak Bootstrap, grid sistemine sahip. Bu, ‘ızgara sistemi’ olarak da biliniyor. Sayfaların eşit ölçülerde bölümlere ayrılmasına olanak veriyor. Böylece ekran çözünürlüğü düştüğünde sayfanın görüntüsü bozulmuyor, kişinin cihazına ve kullandığı platforma göre ekran boyutlandırması yapılabiliyor.
Bootstrap Nedir?
Bootstrap Nedir Kullanım alanları nelerdir? | En kısa tanımıyla Bootstrap, web uygulamaları ve sayfaları geliştirmeye yardımcı olan bir araç takımı. CSS framework çeşitlerinden biri olan bu kütüphane, her internet tarayıcısını destekliyor.
Jacob Thornton ile Mark Otto tarafından geliştirilen Bootstrap, tema oluşturmak ve site tasarımı yapmak için tercih ediliyor. CSS3 ve HTML5 ile güçlendirilen Bootstrap, jquery ve javascript ile destekleniyor.
Cihazlardan bağımsız bir biçimde sezgisel deneyim sunan Bootstrap, tasarımda performansı en üst düzeye çıkarıyor. Bu sayede siteler; hem tabletlerin, hem telefonların, hem bilgisayarların ekran boyutlarına sorunsuzca adapte olabiliyor. Kullanıcı sitenizi hangi cihazdan ziyaret ederse etsin, tüm fonksiyonlarıyla birlikte rahatça kullanabiliyor.
Bootstrap, yapısında pek çok bileşen bulunduruyor. Örneğin; Thumbnails, Progress bars, Dropdowns, Navigation bars onlardan bazıları.
Bootstrap Avantajları
- Siteyi estetik, mobil dostu ve işlevsel bir duruma getirir. Kullanıcı deneyimini iyileştirir.
- İstediğiniz tasarım doğrultusunda farklı temalar oluşturmanıza izin verir.
- Kullanımı kolaydır.
- Boy ölçülerini manuel olarak belirlemeniz gerekmez. Bootstrap, tüm imaj ölçülerini responsive olacak biçimde kendisi yönetir ve hazırlanan siteye göre büyütür veya küçültür.
- Site içi SEO’nun temelini oluşturur. Zira tasarımı düzgün olmayan bir sitenin arama motorlarında yükselmesi mümkün değildir.
- Her cihaz için farklı bir internet sitesi yapma zahmetini ortadan kaldırır. Kitlenizi sınırlamanız gerekmez.
- Web sitelerine dinamik, göz alıcı, etkileyici, ilgi çekici bir görünüm verir. Bu da içeriklerinize, ürün ve hizmetlerinize duyulan merak ve ilginin artmasında büyük rol oynar.
- Sitenizin hemen çıkma oranını düşürür, sayfada kalma sürelerini uzatır. Çünkü ziyaretçiler, nasıl bir ekran çözünürlüğü kullanıyor olursa olsun sitenizden en iyi şekilde yararlanır.
- Siteniz Bootstrap yardımıyla çağdaş, modern, yenilikçi bir tasarıma sahip olur. Bu ise kurumsal kimliğiniz açısından çok önemlidir. Sizi profesyonel gösterir, işinize verdiğiniz değeri yansıtır ve hedef kitlenizin size duyduğu ggüveni artırır.
- Hazır kodlarla zamandan tasarruf ettirir.
Bootstrap ile Neler Yapılır?
Web sitesinde gereksinim duyulabilecek bütün temel öğeler Bootstrap kütüphanesinde yer alır. Bundan dolayı internet sitesini Bootstrap ile bir bütün olarak tasarlamanız mümkündür.
Bootstrap Özellikleri
- Uyarlanabilir, tamamen esnek bir düzen kurar.
- SEO değerini artırır.
- Site yapısını ve görselliğini responsive hâle getirir.
- Yararlı komponentler ihtiva eder.
- 3 ana dosyadan oluşur: Glyphicons, Bootstrap.js, Bootstrap.css
- JavaScript ve dokümantasyon desteği vardır. Hangi kod parçası ne işe yarıyor? Bu bilgileri Bootstrap dökumanlarından ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.
- Bootstrap topluluğu oldukça geniştir. Herhangi bir sorunun çözümünü kolaylıkla bulabilirsiniz. Güncel framework temalarını edinebilir, bunlar hakkında tartışabilir, merak ettiklerinizi sorabilir veya başkalarına yardım edebilirsiniz.
Bootstrap Neler İçerir?
Bootstrap içeriği, sitelerin web tasarımını yaparken ihtiyaç duyulacak binlerce öğeyi kapsar. Bunlar CSS ve HTML bazlı tasarım şablonlarıdır. Onlardan bazıları şu şekilde listelenebilir:
- Tablolar
- Etiketler
- Form öğeleri
- Carousel
- Slider
- Tipografik ögeler
- Yükleme barları
- Bilgi ve uyarı metinleri
- Sayfalandırma modülü
- Navigasyon bar
- Farklı özelliklerde butonlar
- Açılan menüler
- İmajlar, stiller
Bootstrap Kullanımı
Bootstrap kullanım işlemi hazır kodlarla gerçekleştirilir. HTML5 web sayfalarına sorunsuz destek sunan bu araç, kopyala-yapıştır yöntemiyle pratik bir biçimde tasarım oluşturma fırsatı verir.
Kullanılan sayfanın Html5 olması gerekir. Ayrıca jquery scripti ve ana css dosyası da ilgili web sayfaya eklenmelidir.
Bootstrap nnasıl kullanılır? Sorusunu cevaplarken şöyle bir örnek verebiliriz:
- Referans adresini getbootstrap.com olarak belirleyin. (Kullanılacak tüm öğeler için referans siteniz bu olacaktır.)
- Menüde yer alan ‘Getting Started’ butonuna tıklayıp tasarımınıza başlayabilirsiniz.
- Burada JavaScript, Component ve CSS gibi alanlar da göreceksiniz. İhtiyacınız olan kodları buralardan temin edebilirsiniz.
Bootstrap temel mantığı son derece basittir:
Bir sütunu 12’şer satır hâlinde parçalara bölüyor, sütunların her birini farklı satırlara göre şekillendirerek özelleştiriyorsunuz. Sütun genişliklerini değişik cihazlara göre esnetip daraltıyorsunuz. Bu da sütunların her ekranda o ekranın boyutuna uygun görüntülenmesini sağlıyor.
Meselâ geniş ekranlara yönelik 3 sütundan meydana gelen bir tasarım yapacaksınız diyelim. Bu durumda 12 satırı dörtlü sütunlara dönüştürerek üçlü sütun yapısı elde edebilirsiniz.
Sonuç olarak Bootstrap, web sitelerinin tüm ekran boyutlarını desteklemesine, her cihazda sorunsuz ve ideal çözünürlükte görünmesine yarayan bir framework çeşididir. Bootstrap sayesinde sayfalar, kullanıcının ekran boyutuna göre bozulmadan küçültülebilir veya büyütülebilir.
Bu yönüyle Bootstrap, internet sitelerinin arayüzünü kullanıcı odaklı bir hâle getirir. Hem büyük, hem küçük ekranlarda aynı performansı göstermesine imkân tanıyan bu framework, yapısındaki hazır kodlar ve tasarımlarla geliştiricilerin iş yükünü hafifletir.
Bootstrap indirme sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Bootstrap Nedir Kullanım alanları nelerdir? Sorusunun cevabı bu kadar basit.
Kıvırcık bir yazılımcı olarak Bootstrap Nedir Kullanım alanları nelerdir? anlatmaya çalıştım. Okuduğunuz için teşekkürler, mutlu kodlar..