
Django tam olarak nedir?
Django Hakkında Bilinmesi Gerekenler, güvenli ve bakımlı web sitelerini hızlı bir şekilde oluşturmak için üst düzey bir Python web çerçevesidir. Django, deneyimli geliştiriciler tarafından web geliştirme sorunlarının çoğuyla ilgilenmek üzere geliştirildi, böylece tekerleği yeniden icat etmek yerine uygulamanızı geliştirmeye odaklanabilirsiniz. Canlı ve aktif bir topluluk, mükemmel belgeler ve çeşitli ücretsiz ve ücretli destek seçenekleri ile ücretsiz ve açık kaynaktır.
Django Kullanmanın en iyi yolu nedir?
- Django’yu kurmadan önce bilgisayarınızda Python ve pip kurulu olmalıdır. Django’yu kurabilmemiz için önce konsolumuzu açmalı ve bir klasör oluşturmalıyız.
- Siparişinizi verdikten sonra birçok paket karşınıza çıkabilir ve bunların bir kısmı projemize etki edebilir veya projemiz için güncelleyeceğimiz paketlerin bir kısmı daha önce yapmış olduğum projelere etki edebilir. Projede paket güncellemeleri, sürüm değişiklikleri ve diğer değişiklikler yapılabilir. Sorunlardan korumak için sanal bir ortam oluşturuyoruz. Çevreleyen ortamda pip install virtualenv komutu, sanal bir ortam oluşturmak için kullanılabilir.
- virtualenv virtualencular komutunu kullanarak yeni bir sanal ortam oluşturmalıyız. Scripts klasörüne giderek sanal ortamımızı aktif edelim. Sanal ortam açıldığında ilk olarak sanal ortamın adı görünür.
- Django, pip install Django komutu kullanılarak kurulmalıdır. Sürüm numarasını belirterek daha eski bir sürümü de yükleyebiliriz.
- Kurulu paketleri incelemek için pip freeze komutu kullanılabilir.
- Sanal ortamımızda Django paketi kurulmuştur.
- Djangoadmin —version çalıştırarak, Django’nun hangi sürümünün kurulu olduğunu görebiliriz.
- PYCHARM Professional Edition’ı kullanarak doğrudan bir Django projesi oluşturabilirsiniz. Bir Django projesi oluşturun ve çeşitli konseptleri veya PYCHARM Community Edition’ı kullananlar için PYCHARM sanal ortamını entegre etme zorluğunun üstesinden gelin; djangoadmin startproject stock komutunu kullanarak yeni bir proje oluşturuyoruz. Projemize Stock ismi verildi. Klasörümüze stock adlı bir klasör ve bir dosya settings.py eklendi.
- Şimdi daha önce oluşturduğumuz PYCHARM projesini içe aktarın. Pycharm > Aç > Django projesi bizim seçimimiz. Proje klasörü (Proje değil) yerine Django projesini (Stock) seçmemiz gerektiğini not etmek önemlidir.
- Şimdi PYCHARM’ın sanal ortamını yapılandırma zamanı. Ayarlar> Proje: hisse senetleri > Project Interpire’dan ayar ikonunu seçiyoruz. Projenin sanal ortam klasöründeki Scripts klasöründen python.exe’yi seçiyoruz. Önceden yüklenmiş ürünlerimiz artık mevcuttur.
- Terminalden daha önce Django projemizi inşa etmiştik. Proje yapısına, hisse senetleri adlı bir klasör ve bir Manage.py dosyası eklendi.
- Komutlarımız Manage.py dosyası kullanılarak terminal ekranından çalıştırılacaktır. Bu dosya ile herhangi bir işlem yapmayacağız.
- PYTHON modülü, onu içeren dizinin bir PYTHON modülü olduğunu gösteren __init__.py dosyası ile belirtilir.
- Django’nun ayarları settings.py dosyasında saklanır. Bu bölümde genel bir kurulum yapacağız.
- urls.py dosyasından tarayıcı isteği yapıldığında çalıştırılacak koda yönlendirme yapıyoruz.
- Sunucu ayarlarımız wsgi.py dosyasında tanımlanmıştır.
- Bakalım web sunucumuz şimdi çalışıyor mu? Runserver komutunu çalıştırmak için manage.py kullanıyoruz. Django, varsayılan olarak 8000 numaralı bağlantı noktasında çalışır.
- 8000 numaralı bağlantı noktasında başka bir şey çalışıyorsa, bağlantı noktasını manuel olarak ekleyebilir ve farklı bir bağlantı noktasında çalıştırabiliriz.
Ana sayfa, gördüğünüz gibi, İngilizce olarak açılır. Django’yu yapılandırmak için settings.py’nin kullanılabileceğinden daha önce bahsetmiştik. Şimdi settings.py dosyasına bir göz atın.
DEBUG = True burada görülüyor. Bu sistem sayesinde hatalar ekrana yazdırılır. Bu, hatalarımızı görmemizi ve gerekli düzeltmeleri yapmamızı sağlar. Genişletme bittiğinde, bu genişletme False olur. Bu yapılmazsa, kullanıcılar hataları görebilecek ve güvenlik açıkları oluşturabilecektir.
INSTALLED APPS, kurulmuş olan programları görüntüler. Bu alanı aktif hale getirmek için bir paket kurduğumuzda veya bir uygulama yazarken onu eklemeliyiz.
MIDDLEWARE , bir sürecin ortasında kullanılan yazılımı ifade eden bir terimdir. Burada bahsettiğimiz şey, gelen HTTP isteklerini taramak için bir yöntemdir. Örneğin, bir tarayıcı aracılığıyla bir URL girmeye çalışırken, ara katman yazılımı önce kullanıcının oturum açıp açmadığını kontrol eder. Bir kullanıcının oturum açması başarısız olursa, giriş sayfasına gönderilecekler; başarılı olursa, siteye erişebilecekler. Kullanıcı tarafından bir form dolduruldu. Form alanları kontrol edilebilir. Form, güvenlik ihlaline yol açabilecek veriler içeriyorsa, form filtrelenir ve işlenmek üzere bir sonraki aşamaya geçilir. Yeni bir ara katman yazılımı geliştirdiğimizde, aktif olabilmesi için onu bu alana eklemeliyiz.
ROOT URLCONF Django bir istek aldığında, bu özellik, URL eşleme için hangi dosyanın kullanılması gerektiğini belirtmek için kullanılır.
ŞABLONLAR: Şablon sisteminin parametrelerinde değişiklik yapabileceğiniz bölümdür.
DATABASE: Veritabanı parametreleri bu bölümde tanımlanır. Django’yu birkaç veritabanıyla çalışmak için kullanabiliriz.
YETKİ ŞİFRESİ DOĞRULAYICILARI, kullanıcının şifresini kullanmanıza izin veren zorunlu bir kimlik doğrulama seçeneğidir.
DİL KODU: Django tr dil parametresi Türkçe’ye çevrilebilir.
TIME ZONE ile saat dilimini ayarlayın. Europe/İstanbul’u seçerek Türkiye saatini kurabiliriz.
Yerelleştirme parametreleri arasında USE I18N, USE L10N ve USE TZ bulunur.
STATİC URL: statik dosyaların nerede bulunabileceğini belirtir. Bir uygulama oluşturduğumuzda Django bizim için dizinler ve dosyalar üretir.
Django Projesini Sunucuya Yüklemek / Canlıya Almak
Django projesini yayınlamak için ücretsiz sunucu tavsiyeleri
- Amazon AWS
- Heroku
- Pythonanywhere
Bir sonraki yazımızda projeyi sunucuya alacağız. Elimden geldiğinde Django Hakkında Bilinmesi Gerekenleri anlatmaya çalıştım, iyi kodlamalar.