
Mobil Uygulama Geliştirirken Kullanılan Yazılım Dilleri | Mobil Uygulama Geliştirme Dilleri
Yıllar önce, bir mobil uygulama oluşturmanın yalnızca seçenek yolları vardı; iOS uygulamaları için bir kod ve Android için bir kod. Ancak günümüzde geliştiriciler, uygulamaları kodlamak için önemli ölçüde daha fazla seçeneğe sahip. Bu kılavuzu, mobil uygulama geliştirme için en popüler programlama dillerini ve çerçevelerini anlamanıza yardımcı olmak için oluşturduk. Mobil uygulamanız için hangi dili öğreneceğinize ve yatırım yapacağınıza karar vermek için bu bilgileri kullanabilirsiniz.
Bu kaynağın amaçları doğrultusunda, mobil uygulama oluşturucuların çerez kesici türlerini atlayacağım. Teknik olarak, bu tür mobil uygulama geliştirme platformu için Mobil Uygulama Geliştirme Dillerini nasıl kodlayacağınızı öğrenmeniz gerekmez.
Mobil Uygulama Türleri Nelerdir?
Mobil Uygulama Geliştirme Dillerine devam etmeden önce, farklı uygulama geliştirme türlerini kodlama açısından hızlı bir şekilde ele almak istiyorum. Genel olarak konuşursak, mobil uygulama geliştiricileri şu üç kategoriden birinde bir uygulama oluşturabilir:
Yerel Uygulamalar
Yerel uygulama geliştirme, mobil cihazların belirli işletim sistemi tarafından yerel olarak desteklenen bir dilde kodlanmıştır. (Örnek: yerel iOS uygulaması ve yerel Android uygulaması). Bu, özellikle App Store veya Google Play Store için bir uygulama oluşturuyorsanız kullanılır.
Bu, her cihazın yerel bileşenlerinden yararlanması gereken yüksek düzeyde özelleştirmeye sahip uygulamalar için idealdir. Oyun uygulamaları, VR uygulamaları ve kapsamlı grafiklere sahip uygulamalar için harikadır. Ancak bir kod, yerel geliştirme ile her iki platformda da çalışmaz.
Mobil Uygulama Geliştirme için En İyi Programlama Dilleri
Mobil uygulamalar için en iyi 14 kodlama diline daha yakından bakalım. Beceri seviyenize ve kullanım amacınıza bağlı olarak her seçeneğin avantajları ve dezavantajları vardır. Donanımınız ve yazılımınız ne olursa olsun, ihtiyaçlarınıza uygun kodlayıcıları ve dilleri aşağıda bulabilirsiniz.
iOS Programlama Dilleri
iOS platformu Apple tarafından oluşturuldu. Bir iOS uygulaması geliştirirseniz, iPhone’lar ve iPad’ler gibi Apple ekosisteminde çalışır. Bir iOS programlama dili kullanılarak oluşturulan uygulamalar, kullanıcıların indirmesi için App Store’da sunulabilir.
Bir iOS uygulaması oluşturmak için, başlamak üzere bir Apple geliştirici hesabınızın olması gerekir. Ayrıca bir Mac bilgisayarda Xcode IDE’nin kurulu olması gerekir (bir Windows bilgisayarda düzgün bir şekilde derleyip hatalarını ayıklayamazsınız).
Aşağıdaki Apple programlama dillerinin her birine daha yakından bakalım.
Objective-C Nedir? Ne Yapılır?
Objective-C, Apple’ın platformunda mobil uygulamaları destekleyen ilk programlama diliydi. C’den gelen sözdizimini ve SmallTalk’ın nesne yönelimli yönlerini kullanan bir OO’dur (nesne yönelimli programlama dili).
Dil çok geliştirici dostu değil. Dezavantajlardan biri, sözdiziminin karmaşık görünmesi ve köşeli parantezlerin hatalarını ayıklamanın zor olabilmesidir.
Swift Nedir? Ne Yapılır?
Swift, 2014 yılında bir Apple programlama dili olarak tanıtıldı. Sonunda, ertesi yıl Xcode’da geliştirilmeye hazırdı.
Bu dil, bir iOS uygulaması oluştururken hızla geliştiricilerin tercih ettiği dil haline geldi. iOS uygulamaları geliştirmek istiyorsanız, bu dikkate alınması gereken en iyi programlama dillerinden biridir. Objective-C kullanımı Swift’in gelişinden bu yana azaldı. Apple üzerine kurulu herhangi bir modern uygulama için Swift şiddetle teşvik edilir.
Objective-C ve diğer programlama dilleriyle karşılaştırıldığında Swift, daha kolay ve daha kompakttır. Objective-C ile nasıl oluşturulacağını zaten bilen herhangi bir Apple geliştiricisinin Swift’e geçişte herhangi bir sorunu olmamalıdır.
Android Programlama Dilleri
Android, Google tarafından işletilen açık kaynaklı bir yazılım geliştirme platformudur. Google’ın telefonlar ve tabletler için kendi mobil cihaz seçenekleri olsa da Samsung, Huawei, Microsoft gibi diğer üreticiler ve daha fazlası Android işletim sistemi tarafından desteklenen telefonlar ve tabletler de üretiyor.
Bir Android uygulaması oluşturmak için hata ayıklayıcılara, öykünücülere ve gerekli SDK’ya sahip Android geliştirme araç setini edinmeniz gerekir. Android uygulama geliştirme için en iyi entegre geliştirme ortamı (IDE), Android Studio’dur. Bu, Android için mobil uygulamalar geliştiriyorsanız işinizi kolaylaştırır. Platformlar arası uygulama geliştirme araçları (Android ve iOS uygulamaları ve diğer işletim sistemleri için mobil uygulamalar oluşturmak için) dahil olmak üzere başka seçenekler de mevcuttur fakat Android Studio kesinlikle Android uygulama geliştirme için en popüler olanıdır.
Android IDE’ler genellikle Windows, Mac ve Linux dahil olmak üzere herhangi bir işletim sisteminde çalıştırılabilir.
Şimdi iki Android programlama diline daha yakından bakalım.
Java Nedir? Java İle Ne Yapılır?
Android resmi olarak 2008’de piyasaya çıktığından beri Java, Android uygulamaları yazmak için varsayılan geliştirme dili olmuştur. Bu nesne yönelimli dil ilk olarak 1995 yılında oluşturuldu.
Java, hata payına sahip olsa da, sanal bir makinede çalıştığı için Android geliştirme için hala en popüler dildir. Mobil geliştirme için nesne yönelimli bir seçenek olarak Java, Android uygulamaları geliştirmek için yaygın olarak kullanılır.
Diğer Android dillerinin çoğu, Java’nın bir sürümü veya Java’nın bir çeşidi olarak kabul edilir.
Kotlin Nedir? Kotlin İle Ne Yapılır?
Google, 2017 yılında Kotlin programlama dilini desteklemeye başlayacağını duyurdu. Android geliştirme için geleneksel Java’ya alternatif bir dildir ve Java Sanal Makinesi üzerinde çalışır. Yeni bir dil olmasına rağmen çok popüler.
Kotlin ve Java birlikte çalışabilir, yani aynı bilgiyi kullanabilirler. Tüm Java kitaplıklarınıza Kotlin ile erişilebilir. Yürütme açısından, Kotlin dili Java Bytecode ile uyumludur. Genel olarak, Java’nın daha düzenli ve daha temiz bir sürümü olarak kabul edilir.
Mobil Uygulama Geliştirme Dillerini sizler için kıvırcık yazılımcı ekibi olarak anlatmaya çalıştık. Sorularınızı bize yorum olarak gönderirseniz, ortak bir havuzda herkesin okuması için yayınlayabiliriz. İyi kodlamalar, kodla kalın..
Teşekkürler kıvırcıkkkkkk!
Teşekkürler Çılgın Kız!! İyi Çalışmalar..