GenelNode JavaScriptYazılım

Node.js Nedir Ne İçin Kullanılır?

Node.js Nedir Ne İçin Kullanılır?; sunucu taraflı çapraz platform desteğine sahip bir framework yapısı olup açık kaynak kodludur. Ücretsiz olarak kullanılabilen Node.js; macOS, Unix, Linux ve Windows başta olmak üzere pek çok işletim sistemi mimarisinde sorunsuz çalışabilir.

Node.js, sunucu kısmında JavaScript kullanır. Çeşitli internet projelerinin geliştirilmesine imkân tanır, web yazılımlarının tasarlanmasında büyük rol üstlenir.

Node.js Nasıl Çalışır?

Bu framework, Non blocking I/O sunucu motoru ile çalışır. Bu, kodun daha hızlı çalışmasına imkân verir, JavaScript adaptasyonu daha hızlı gerçekleşir. Böylelikle web sitesi performansı artış gösterir.

Node.js’te ‘single threaded event loop’ sisteminden yararlanılır. Bu sistem, isteklere daha çabuk cevap verilmesini sağlar. Bu yüzden Node.js kullanıcılara Libuv kütüphanesini sunar.

Bu yazılım dilinde tek bir thread kullanılır. Bu ise yüzlerce bağlantının eşzamanlı olarak yönetilmesine izin verir. Ayrıca Node.js, kullanıcıya NPM ile paket kütüphanesi de sunar.

Bununla birlikte Node.js için geliştirilen sayısız kütüphane bulmak mümkündür. Bunların çoğu ücretsiz olarak kullanıma açıktır.

Node.js ile Neler Yapılır?

  • Veritabanınıza ekleme yapabilir, veritabanını değiştirebilir, düzenleyebilir, silebilirsiniz.
  • Node.js yapısını kullanarak veri toplayabilirsiniz.
  • Sunucu tarafında dosya oluşturabilir, bunları açıp editleyebilir veya silebilirsiniz.
  • Dinamik içerikli web siteleri tasarlayabilirsiniz.

Node.js Dosyası Nedir?

Bu, yürütülebilir dosya formatlarından biridir. Node.js dosyalarının uzantısı .js şeklindedir. Bu dosyalar sunucu tarafında yer alır ve içinde bulunan kod satılarını çalıştırarak işlev görürler.

Node.js Avantajları

  • Kolaylıkla ölçeklenebilir.
  • Yüksek düzeyde performans sunar.
  • Sunucu ile ziyaretçi arasındaki süreci kısaltır.
  • Modüler yapıya sahip olan Node.js, NPM paket yöneticisi sayesinde farklı geliştiricilerin hazırladığı paketleri projelerinizde kullanmanıza olanak tanır.
  • Single-threaded yürütmesiyle ve eşzamansız programlanmasıyla avantaj meydana getiren Node.js, belleği son derece tasarruflu bir biçimde kullanır.
  • Komutları bloklamadan işler, esnek bir yapıya sahiptir.

Node.js ile Yapılmış Web Sitesi Örnekleri

PayPal, Yahoo, Wall Street Journal, Groupon Node.js ile hayata geçirilmiş internet sitelerine örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca Opencare, Geeklist, BandPage, Secret, Klout gibi siteler de Node.js sayesinde geliştirilmiştir.

Yine en ünlü stok arşivlerinden biri olan Shutterstock, Node.js kullanır. Öte yandan LinkedIn, Storify, Netflix, Mozilla Uber de Node.js framework’ünün en önemli kullanıcıları arasındadır.

Kıvırcık bir yazılımcı olarak elimde ki yazılım bilgimle Node.js Nedir Ne İçin Kullanılır? anlatmaya çalıştım.

Kıvırcık

Güncel yazılım bilgileri, django dersleri, python dersleri, javascript derslerine dair yazılar ve bilgiler paylaşacağım

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu