
PHP Symfony 6 Nedir Nasıl Kullanılır? | Web programlama konusu için oldukça yaygın bir biçimde olarak kullanılan PHP dili için geliştirilmiş pek çok framework (çerçeveler) mevcuttur. İlk olarak çerçevenin ne demek olduğundan bahsetmek gerekir. Framework denilen hazır olan kod dokümanları ve değiştirilebilir kod kitaplıkları olarak da isimlendirilebilir. Yoğun iş yükünü azaltır ve çok daha kolay bir şekilde ve düzenli olarak kod yazmanıza olanak sağlar. Mevcut şartlarda da pek çok web sitesi çerçeve (framework) kullanılarak bizler ile buluşturulmuştur. Symfony 6 Framework, en yaygın olarak kullanılan ve bilinen PHP çerçevelerinden birisidir. Kullanıcıya güvenlik, kod tasarımı ve kolaylık açısından büyük bir avantaj sağlar. Hadi birlikte bakalım, PHP Symfony 6 Nedir Nasıl Kullanılır?
PHP Symfony 6’nın Avantajları Nelerdir?
Symfony 6 Framework‘ün bizler için pek çok avantajı mevcuttur. Bu avantajlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Yazdığınız kodu saf PHP ile yaklaşık 1/5 oranında kısa bir zaman dilimi içerisinde yazabilirsiniz.
- Kullanıma her daim hazır kütüphaneler oluşturarak projeniz için hazırlamış olduğunuz modülleri tek bir satırdan oluşan kodlar ile çağırıp, sorunsuz bir biçimde çalıştırabilirsiniz.
- Güvenlik konusunda ele alındığında, geniş geliştirici tabanı nedeniyle her daim güncellenir ve otomatik güvenlik ve stabilizasyon süreçlerini bizlere kusursuz bir biçimde sunar.
- CSRF, XSS, SQL Injection vb. gibi pek çok siber saldırıya karşı bir koruma kalkanı görevi görür.
- Birden fazla programcının bir proje ile bütünleştirilmiş, sadece bir konfigürasyonda kod yazmasına izin verir.
- Konsol komutunu sadece bir kod ile otomatikleştirebilirsiniz. CSS, JS ve resimlerinizi oldukça kolay bir biçimde düzenleyebilirsiniz.
- Doctrine ORM motoru ve Twig önceden yüklenmiştir.
- Geliştirici Araç Çubuğu ile her işlemin performansını ölçme şansınız bulunmaktadır.
PHP Symfony 6’nın Dizin Yapısı Nedir?
Symfony 6 Framework x4’ü kurduğunuzda 11 farklı dizin sizleri bekliyor olur. Bu dizinlerin her birinin başka bir fonksiyonu mevcuttur. Bu fonksiyonlar aracılığı ile farklı yerlerdeki işlemlerinizi çok daha basit ve düzenli bir biçimde gerçekleştiriyor olacaksınız.
Assets
Bu dizin, web siteniz ile alakalı tüm varlıkları toplamak içindir. CSS, IS, SAAS vs… Symfony Web pack, Encore için bir kaynak dizindir.
Bin
Bu, yürütülebilen tüm uygulamaların mevcut olduğu dizindir.
Config
Konfigürasyon ayarlarının mevcut olduğu dizindir. Buna ek olarak projelerinize eklemek istediğiniz eklentileri yüklediğinizde isteğinize bağlı olarak bir konfigürasyon dosyası oluşturulur. Hemen sonrasında ise ilk varsayılan ayarlar tamamlanır. Yani, proje yapılandırma ayarları bu dizinde mevcuttur.
Public
Projenin web kök dizini olarak hizmet vermektedir. Index.php ya da Favicon gibi diğer dosyalar bu dizinde yerini almaktadır. Buna ek olarak CSS ve Image gibi diğer varlıklar da buradaki yerini alabilir.
Src
Projenin kaynak dizini olma görevini üstlenir. Sürücüler vb. gibi dosyalar bu kısımda yer alabilir.
Şablonlar
Twig şablon dosyaları bu dizinde yer almaktadır
Testler
Testler adından da anlaşılacağı gibi otomatik testler için kullanılan özel bir dizindir.
Vendor
3. parti uygulamalarını içeren dizin türüdür.
Çeviriler
Oluşturmuş olduğunuz web sitesi eğer çok dilli bir seçeneğe sahipse, bu dizinde dil dosyalarını bulmanız mümkün olacak.
Var
Symfony aracılığı ile oluşturulan dosyalar burada yerini alır. Önbellek, kayıt defteri vb arşivin ana merkezidir.
PHP Symfony 6 Nasıl Kurulur ve Çalıştırılır?
Kurulum işlemi için öncelikle işletim sisteminizin terminalini açmanız gerekmektedir.
- Linux ve Mac Os X için; Sudo curl -LsS https://symfony.com/installer -o /usr/local/bin/symfony sudo chmod a+x /usr/local/bin/symfony Komutunu kullanmanız gerekmektedir.
- Windows kurulumu için; php -r “file_put_contents(‘symfony’, file_get_contents(‘https://symfony.com/installer‘));” Komutunu takip etmeniz gerekecektir.
PHP Symfony 6’yı 2 farklı modda çalıştırabilirsiniz. Birincisi Production Environment iken ikincisi Developer Environment’tır.
Prodcution Environment mod içerisinde kullanıcıya teknik detaylar verilmez. Bu modda projenizi sunucunuza yükleyip sunabilirsiniz.
Developer Environment modunda ise Symfony’nin profiler sistemi tüm isteklerin kayıtlarını içerisinde barındırır. Başka bir sayfaya geçiş yapsanız dahi eski kayıtlardan tüm sayfaların nasıl oluşturulduğu ile alakalı detay istatistiklere ulaşabilirsiniz.
PHP Symfony 6 Nedir Nasıl Kullanılır? sorusuna yanıt vermeye çalıştık. İyi kodlamalar..
çok tatlı bir içerik. laravel ile kıyaslama yaptığınız bir içerik oluşturursanız harika olur. ve yeni sürümlerin türkçe olarak yeniliklerini paylaşırsanız herkes faydalanabilir. başarılarr 🙂
Merhaba, değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Tavsiyenizi dikkate alacağız. 🙂